فهرست مطالب

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 15 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا رحمن*، سید ابراهیم حسینی، مریم اوتادی صفحه 1
    در این تحقیق اثر کاهش مقدار چربی و نمک به همراه جایگزین نمودن نمک های کلرید کلسیم، کلرید منیزیوم، کلرید پتاسیم و صمغ ژلان در فرمولاسیون، بر بافت سوسیس مورد برسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که کاهش چربی و نمک به همراه اضافه نمودن صمغ ژلان و نمک های دو ظرفیتی باعث بهبود بافت محصول شده و رطوبت و تخلخل محصول را افزایشمی دهد. افزودن کلرید منیزیم باعث بهبود ویژگی های بافتی شده در صورتی که افزودن کلرید کلسیم باعث افت کیفیت بافت محصول گردید. مقدار نمک دو ظرفیتی به کار رفته در فرمولاسیون احتمالا ویژگی های برگشت پذیر حرارتی صمغ ژلان را تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش قابلیت جذب و نگهداری آب در صمغ ژلان شده است. تفاوت های بافتی و ساختاری ایجاد شده در فرآورده توسط نمک های دو ظرفیتی مختلف احتمالا بر اثر تفاوت نقش و اثر آنها بر روی پروتئین های میوفیبریلی استخراج شده و قابلیت انحلال آنها و همچنین خواص ایجاد ژل توسط صمغ ژلان بوده است. استفاده از کلرید منیزیم به همراه صمغ ژلان در فرمولاسیون فرآورده های گوشتی کم چرب و کم نمک می تواند اثرات منفی ناشی از کاهش مقدار نمک بر ویژگی های بافتی فرآورده را تا حدودی جبران نماید.
    کلیدواژگان: خصوصیات بافتی، صمغ ژلان، نمک، کاتیون، سوسیس
  • فرشته حسینی*، نعیمه عشقی، محمدحسین حدادخداپرست، شادی بلوریان صفحه 13
    امروزه تقاضای روزافزون برای گسترش و توسعه ترکیبات طبیعی در تولید مواد غذایی، توجه به عصاره های گیاهی را برای تولید موادی نظیر آنتی اکسیدان ها افزایش داده است. در سال های اخیر به دنبال اثبات آثار سوء آنتی اکسیدان های سنتزی، تحقیقات بسیاری پیرامون جایگزین کردن آن ها با آنتی اکسیدان های طبیعی صورت گرفته است. زردچوبه از جمله رستنی هایی است که به سبب ویژگی های منحصر به فرد سلامتی زایی اش به عنوان یک ماده غذایی عمل گرا شناخته شده و به صورت سنتی در صنایع غذایی و دارویی کاربردهای فراوانی دارد. در این پژوهش با هدف معرفی یک آنتی اکسیدان طبیعی جدید به صنعت غذا، ماده موثره موجود در ریزوم زردچوبه (کورکومین) به روش ماسراسیون استخراج شد و با روش های کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) و رزونانس مغناطیسی هسته (NMR) شناسایی و تعیین ویژگی گردید. سپس تاثیر غلظت های مختلف کورکومین بر روند اکسیداسیون روغن سویا در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی رایج (TBHQ) و آنتی اکسیدان طبیعی آلفاتوکوفرول طی سه ماه در شرایط دمایی 25 و 55 درجه سانتی گراد و دو محیط نور و تاریکی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کورکومین میزان اکسیداسیون به طور معنی دار کاهش می یابد. همچنین عدد پراکسید روغن حاوی کورکومین با غلظت 02/0 درصد، در دمای 25 درجه سانتی گراد مشابه آلفاتوکوفرول با غلظت 02/0 درصد و TBHQ با غلظت 012/0 درصد بود. در بررسی تاثیر نور، داده های به دست آمده نشان دادند که در روغن حاوی 02/0 درصد کورکومین، در صورت عدم حضور نور، میزان اکسیداسیون با غلظت مشابه آلفاتوکوفرول و TBHQ با غلظت 012/0 یکسان می باشد. همچنین در کلیه نمونه ها میزان عدد پراکسید با افزایش دما و حضور نور به طور معنی داری افزایش نشان داد اما تیمار نور بر اسیدیته و عدد یدی تاثیر معناداری نداشت (05/0p<).
    کلیدواژگان: زردچوبه، کورکومین، آنتی اکسیدان طبیعی، روغن سویا
  • افسانه عظیمی محله*، شهین زمردی، علی محمدی ثانی، ریحانه احمدزاده قویدل صفحه 23
    در این پژوهش تاثیر افزودن فیبر پرتقال بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی و حسی ماست توت فرنگی با استفاده از روش سطح پاسخ بررسی گردید. مقدار فیبر در محدوده 2/1-0 درصد و زمان نگهداری در محدوده 29-3 روز بود. نتایج تجزیه آماری داده ها نشان داد با افزایش مقدار فیبر، ماده خشک و ویسکوزیته به طور معنی داری افزایش و سینرزیس کاهش پیدا کرد (P< 0.05) در حالی که تاثیر آن بر اسیدیته و pH نمونه ها معنی دار نبود (P> 0.05). در طول زمان نگهداری درصد اسیدیته و سینرزیس به طور معنی داری افزایش و pH و ویسکوزیته کاهش یافت (P< 0.05). همچنین افزایش مقدار فیبر به طور معنی داری طیف رنگی زرد (پارامتر b* مثبت) را افزایش و میزان روشنایی (L*) محصول را کاهش داد (P< 0.05). نتایج تجزیه آماری ارزیابی حسی نمونه ها نیز نشان داد که با افزایش مقدار فیبر شاخص رنگ، عطر و طعم و پذیرش کلی کاهش پیدا کرد اما امتیاز آن ها در محدوده خوب و قابل قبول قرار داشت. با توجه به مدل تجربی به دست آمده توسط روش سطح پاسخ ارتباط بین متغیرهای مورد مطالعه مناسب تشخیص داده شد. بر اساس آزمایشات انجام شده شرایط بهینه برای تولید ماست توت فرنگی حاوی فیبر پرتقال، میزان فیبر 2/1 درصد و زمان نگهداری 16 روز تعیین گردید که در این شرایط مقدار ویسکوزیته 3519 سانتی پواز، سینرزیس 49/28 درصد، ماده خشک 24/25 درصد و امتیاز پذیرش کلی 75/4 از 7 بود.
    کلیدواژگان: فیبر پرتقال، ماست توت فرنگی، خواص فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی، زمان نگهداری
  • معصوم حاتمی کیا*، علی محمدی ثانی، شهین زمردی صفحه 35
    شیره ی انگور فرآورده سنتی در مناطق انگور خیز ایران است که به طور عمده از انگورهای نامرغوب آخر فصل تهیه می گردد. برای بررسی تاثیر مواد مختلف شفاف سازی بر کیفیت شیره ی انگور طرحی با استفاده از روش آماری فاکتوریل با طرح پایه کامل تصادفی اجرا گردید. فاکتور اول نوع مواد زلال کننده در شش سطح شامل خاک شیره، بنتونیت، سیلیکاسل، ژلاتین-بنتونیت، ژلاتین- سیلیکاسل، ژلاتین-بنتونیت-سیلیکاسل و فاکتور دوم میزان مواد زلال کننده در سه سطح و در سه تکرار بود. نتایج تجزیه آماری نشان داد که با افزایش مقدار خاک شیره درصد اسیدیته شیره ی انگور کاهش و pH آن افزایش یافت. لیکن افزایش سایر مواد کمک صافی (بنتونیت، سیلیکاسل، ژلاتین) تاثیر قابل توجهی در میزان اسیدیته و pH نداشت. استفاده از بنتونیت و سیلیکاسل در مقایسه با خاک شیره به طور معنی داری موجب افزایش شفافیت و کاهش کدورت گردید. افزایش ژلاتین به بنتونیت و سیلیکاسل نیز در مقایسه با بنتونیت و سیلیکاسل تنها موجب کاهش کدورت و افزایش بیشتر شفافیت شد. تیمار ژلاتین-بنتونیت-سیلیکاسل بالاترین میزان شفافیت (%467/89)، کم ترین میزان کدورت (%483/8) و خوش رنگ ترین و روشن ترین تیمار در مقایسه با سایر تیمارها بود. در شیره انگور حاصل از این تیمار افت محسوسی از نظر خصوصیات کیفی مهم مانند pH، اسیدیته، پروتئین، مواد قندی، خاکستر، بریکس و ماده خشک کل رخ نداد. در نهایت تیمار 2% ژلاتین - 4% بنتونیت - 7% سیلیکاسل به عنوان تیمار بهینه برای انجام عملیات شفاف سازی شیره ی انگور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شیره ی انگور، شفاف سازی، آب انگور، مواد کمک صافی
  • سید ابراهیم حسینی*، ملیحه معینی، علیرضا رحمن، هما بهمدی صفحه 47
    در این پژوهش اثر توام سیستئین پروتئاز گیاهی و محلول های سدیم تری پلی فسفات بر گوشت گاو ماده مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور قطعات مکعبی به ضلع Cm3 در دو مرحله ماریناد شدند. مرحله اول، ماریناد کردن با ml20 عصاره های آناناس، کیوی و زنجبیل و مرحله دوم ماریناد کردن با ml20 محلول های 25/0% و 5/0% سدیم تری پلی فسفات صورت گرفت و در هر مرحله، قطعات گوشت به مدت 24 ساعت در یخچال C°1± 4 نگهداری شدند و سپس در حمام آب گرم C°4±90 پخته شدند، سپس نیروی لازم جهت برش نمونه ها، pH و افت پخت بررسی گردید. نتایج نشان داد نیروی لازم برای برش قطعات به طور معنی داری نسبت به نمونه شاهد کمتر است. استفاده از فسفات تفاوت معنی داری بر مقدار نیروی برش تیمارها نسبت به نمونه شاهد ایجاد نکرد. میزان افت پخت با افزایش درصد فسفات به طور معنی داری افزایش یافت و نسبت به نمونه شاهد کاهش معنی داری نشان داد. میزان pH نمونه ها بستگی به pH ذاتی عصاره ها داشته و افزایش درصد سدیم تری پلی فسفات سبب افزایش معنی داری در مقدار pH تیمارها گردید و بر اساس نتایج حاصل از آزمایشات، بهترین عصاره، عصاره کیوی و غلظت 25/0% سدیم تری پلی فسفات تعیین شد.
    کلیدواژگان: ماریناد کردن آنزیمی، سدیم تری پلی فسفات، خصوصیات بافتی، گوشت گاو
  • نسیم پاسدار*، علی معتمد زادگان، رضا صفری صفحه 55
    ضایعات جامد تولید شده در صنایع کنسرو سازی، 50 تا 70 درصد از مواد خام اولیه را شامل می شوند. هدف اصلی هیدرولیز ضایعات ماهی، دست یابی به مواد با ارزش با راندمان و کیفیت بالا می باشد. هدف از انجام این تحقیق، بهینه سازی شرایط تولید پروتئین هیدرولیز شده (به لحاظ کاربردهای فراوان آن در صنایع غذایی) بوده است. در تحقیق حاضر هیدرولیز آنزیمی سر ماهی تون زرد باله با به کارگیری آنزیم آلکالاز با استفاده از طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مطالعه شد. هیدرولیز در شرایط (دما: 55 درجه سانتی گراد، 5/8= pH، فعالیت آنزیمی Au/Kg35 و سه مرحله متوالی زمان 10،20و30 دقیقه) انجام شده و راندمان استحصال پروتئین، درجه هیدرولیز، طول زنجیره پپتیدی و الگوی الکتروفورز پروتئین های هیدرولیز شده بررسی شد. نتایج نشان داد با افرایش زمان هیدرولیز، میزان بازیافت نیتروژنی و درجه هیدرولیز افزایش و طول زنجیره پپتیدی کاهش می یابد. از میان سه زمان فوق زمان 30 دقیقه با بالاترین درجه هیدرولیزاسیون با میزان (30/7) بهترین زمان برای آنزیم آلکالاز در نظر گرفته شد. حداکثر بازیافت پروتئین و درجه هیدرولیز مربوط به مرحله اول هیدرولیز در هر سه زمان بوده استp<0.01)). در مطالعه الگوی الکتروفورز باSDS- PAGE، وزن مولکولی اکثریت پروتئین های هیدرولیز شده حاصل از سر ماهی تون زرد باله حدود 12 کیلو دالتون بوده است.
    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیز شده، آلکالاز، درجه هیدرولیز، تون زردباله
  • معصومه پورکیا، سارا سعادتمند*، داوود درانیان صفحه 63
    در این پژوهش اثر پرتو فرابنفش و نور تک رنگ آبی و قرمز بر رشد رویشی، میزان پروتئین و تشکیل جسم بارده در قارچ Pleurotus florida طی یک دوره ی 60 روزه مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز نتایج با کمک نرم افزار SPSS و Excel انجام شد. جهت مقایسه ی میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. مطالعات ماکروسکوپی انجام شده در این پژوهش نشان دهنده ی تفاوت معنی دار رشد رویشی و زایشی در تیمارهای مختلف بود. به طوری که بیشترین رشد رویشی در تیمار نور قرمز (1mm.day-58/5) و کم ترین رشد (1mm.day- 03/3) در تیمار فرابنفش (h 8UV=)دیده شد. اندام های سوزنی مولد جسم بارده که نشان دهنده ی رشد زایشی در قارچ می باشد، در تیمار نور آبی، قرمز و فرابنفش تشکیل شد. نور آبی تاثیر بسیار خوبی در زمان باردهی داشت، به طوری که اولین اندام سوزنی بیست روز پس از کشت در این تیمار تشکیل شد. نتایج سنجش پروتئین نیز نشان دهنده ی اختلاف مقدار آن در تیمارهای گوناگون است. کم ترین مقدار پروتئین در تیمار فرابنفش و تیمار شاهد و بیشترین میزان آن در تیمار نور آبی اندازه گیری شد. در تیمار نور آبی میزان پروتئین به شدت افزایش پیدا کرد و از mg.g-dw 50/59 (در تیمار شاهد) به mg.g-dw 082/142 رسید.
    کلیدواژگان: Pleurotus florida، پرتو فرابنفش، میزان رشد، اندام بارده، محتوی پروتئینی
  • ابراهیم تقی نژاد کفشگری*، سیدجعفر هاشمی، سید رضاطباطبایی صفحه 71
    امروزه در جهان استفاده از پوشش های طبیعی جایگزین پوشش های شیمیایی شده است. در این تحقیق برخی خواص کیفی پرتقال تامسون، با پوشش خوراکی کیتوزان (در غلظت های 5/0، 1 و 2 درصد) و پوشش شیمیایی قارچ کش (اورتو فنیل فنول) در مقایسه با نمونه بدون پوشش طی 3 ماه نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت. میوه ها در سردخانه با دمای oC6 و رطوبت نسبی 90-85 درصد نگهداری شده، pH و غلظت مواد جامد انحلال پذیر آب پرتقال و درصد کاهش وزن میوه در طی دوره انبارمانی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که استفاده از پوشش کیتوزان با غلظت 2 درصد، تلفات از دست دادن آب میوه را نسبت به بقیه پوشش ها کمتر کرده همچنین با داشتن pH بالاتر از آلودگی قارچی نیز پیشگیری نموده است. در کل کیفیت میوه را با گذشت زمان انباری حفظ کرده است.
    کلیدواژگان: پرتقال، عمر انباری، کیفیت، کیتوزان، اورتو فنیل فنول
  • میترا صالحی* صفحه 79
    فرآورده های لبنی حاویباکتری های اسید لاکتیک می باشندآماده سازی غذاهای سنتی با مواد لبنی دارای قدمت طولانی است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر آنتاگونیستی لاکتوباسیل های جدا شده از برخی مواد غذایی محلی که از دیر باز به صورت سنتی در استان های غربی و شرقی ایران تهیه می شوند، انجام گردید. در این تحقیق بعد از شمارش تعداد لاکتو باسیل هادر نمونه های مواد غذایی سنتی، اثر ضد میکروبی ایزوله ها بر علیه دو باکتری استافیلوکوک اورئوس و اشریشیا کلی از طریق انتشار در آگار، ابتدا به روش کشت نقطه ای و سپس به روش دیسک گذاری با استفاده از محلول رویی تهیه شده از کشت لاکتوباسیل ها، مورد بررسی قرار گرفت. 70 در صد از ایزوله های مورد ارزیابی، دارای توانایی مهار رشدعلیه باکتری های اندیکاتوربودند. سویه های لاکتوباسیلوس کازه ای و پلانتاروم در روش دیسک گذاری قادر به ایجاد بیشترین قطر هاله های عدم رشد بر علیه باکتری های نشانگر بودند. فعالیت ضد باکتریایی مشاهده شده توسط لاکتوباسیل ها، به دلیل تولید باکتریوسینمی باشد.با توجه به منشاء جداسازی لاکتوباسیل ها، خالص سازی باکتریوسین های این سویه هامی توانند به عنوان فرآورده های پروبیوتیکی به منظور افزودن به مواد غذایی و نگهدارنده بیولوژیک مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس، پروبیوتیک، غذاهای سنتی
  • پرستو دامن افشان*، مانیا صالحی فر، بابک غیاثی طرزی، حسین باخدا صفحه 85
    اینولین به عنوان یک جایگزین چربی به منظور افزایش میزان فیبر و کاهش کالری و ایجاد ویژگی های عمل گرایی به فرآورده های نانوایی افزوده می شود. در این مطالعه تاثیر جایگزین کردن چربی با اینولین بر ویژگی های فیزیکی خمیر از جمله حجم مخصوص و دانسیته و ویژگی رئولوژیکی از جمله ویسکوزیته مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین خمیر تهیه شده با 20% جایگزین چربی و نمونه کنترل در صفات وزن مخصوص و دانسیته وجود نداشت (05/0 P>). با افزایش اینولین به کار رفته در ساختار خمیر اختلاف معنی داری در ویژگی های فیزیکی و رئولوژیکی خمیر مشاهده شد. در حالی که ویسکوزیته خمیر تهیه شده با 20% جایگزین چربی نسبت به نمونه کنترل کاهش یافت. بررسی استفاده از اینولین بر بافت کیک نشان داد که کیک تهیه شده با 20% جایگزین چربی سفتی مشابه با نمونه شاهد داشت. با افزایش میزان جایگزینی چربی، سفتی بافت کیک ها افزایش یافت. به طوری که سفت ترین بافت در نمونه تهیه شده با 60% جایگزین چربی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اینولین، جایگزین چربی، خمیر، کیک
  • امیر حسین الهامی راد* صفحه 91
    در این پژوهش از دو واریته بومی منطقه سبزوار به نام های بخارایی(بی دانه) و میخچه(دانه دار) جهت مقایسه خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بهینه سازی فرایند شفاف سازی آب میوه، استفاده گردید. دو واریته توت مورد نظر، از دو درخت تقریبا هم سن انتخاب شدند که در مجاورت یکدیگر در داخل یک باغ قرار داشتند. بنابراین یکسان بودن شرایط آب و هوایی، آبیاری، خاک و کوددهی تا حد امکان مورد توجه قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد واریته توت بخارایی دارای درصد رطوبت، قند، pH و بریکس بالاتری است اما مواد معدنی و اسیدیته کمتری نسبت به واریته میخچه دارد ضمن اینکه از لحاظ طعم مطلوب تر می باشد. مقایسه اثر مستقل برخی ترکیبات شفاف کننده شامل سیلیکاژل؛ بنتونیت؛ اسید تانیک؛پکتیناز و آمیلاز نشان داد که استفاده از اسید تانیک در شفاف سازی آب توت اثر قابل توجهی در حذف عوامل کدورت زا و تیرگی ناشی از ملانین های حاصل از قهوه ای شدن آنزیمی دارد هر چند که استفاده از این روش موجب افزایش اسیدیته آب توت می شود. بر اساس نتایج بدست آمده در این تحقیق، روش ترکیبی آنزیم- کمک شفاف کننده، همراه با اصلاح pH آب توت می تواند به عنوان یک روش موثر در شفاف سازی آب توت سفید، استفاده گردد.
    کلیدواژگان: توت سفید، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، آب توت، شفاف سازی
  • محمد غلامی پرشکوهی*، موسی میرمرادی، احسان عبدالعلی زاده، مهرداد سلیمی بنی صفحه 105
    دست یابی به شرایط بهینه در فرایند خشک کردن می تواند اثر مهمی بر زمان فر آوری و بهبود شاخص های کیفی این محصول داشته باشد. در این تحقیق کیفیت خشک شدن انگور بی دانه قرمز در دمای دو مرحله ای و روش های مختلف آماده سازی محصول مورد بررسی قرار گرفت. خشک شدن انگور به دو صورت یکی با دمای ثابت 50، 60، 70 و 80 درجه سلسیوس و دیگری با دمای دو مرحله ای انجام گرفت. در روش دو مرحله ای ابتدا نمونه ها تحت دمای 80 درجه سلسیوس قرار گرفته و پس از رسیدن رطوبت محصول به 50 درصد، دما به 50، 60 و 70 درجه سلسیوس کاهش پیدا کرد. روش آماده سازی محصول نیز در چهار سطح بدون آماده سازی، آماده سازی با آب داغ، آماده سازی با کربنات پتاسیم 5% و روغن زیتون 4/0% و آماده سازی با هیدروکسید سدیم 5/0% انجام گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که پارامترهای دما و آماده سازی محصول اثرات معنی داری بر شاخص قهوه ای شدن، بازآبپوشی و چروکیدگی دارند و فقط پارامتر دما روی اسیدیته تاثیر معنی دار دارد. در مجموع کشمش های که در دمای دو مرحله ای با تغییر دمای مرحله دوم به 60 درجه سانتی گراد در آماده سازی با کربنات پتاسیم 5% و روغن زیتون 4/0% و آماده سازی با هیدروکسید سدیم 5/0% در دمای 93 درجه سانتی گراد بدست آمده اند دارای کیفیت بهتری می باشند. همچنین کشمش هایی که با روش آماده سازی هیدروکسید سدیم 5/0% در دمای 93 درجه سانتی گراد، در دمای 70 درجه سانتی گراد بدست آمده اند، دارای کیفیت بهتری می باشند.
    کلیدواژگان: انگور بی دانه قرمز، خشک کردن جابجایی، دمای دو مرحله ای، کیفیت کشمش
|
  • A. Rahman*, S. E. Hosseini, M. Otadi Page 1
    In this study, the effect of low fat and low salt formulation by replacing with calcium chloride, magnesium chloride, potassium chloride and low acyl gellan gum on texture of sausage were simultaneously investigated. The results suggested that after reducing salt and fat content through replacing with the gellan gum and dicationic salts led to an improvement in the texture and moisture of the samples. By adding magnesium chloride, texture of the samples improved. On the other hand, by adding calcium chloride the texture of the samples was deteriorated. It seems the dicationic salts level in formula led to a decrease in water holding capacity of the low acyl gellan gum. It can be assumed that textural properties differences between the samples were due to the effect of the dicationic salt level on extracted myofibrillar protein and its solubility, and low acyl gellan gum gelation properties. By adding magnesium chloride and the gellan gum in low salt and fat meat product, negative effect of reducing salt level would be compensated.
    Keywords: Textural Properties, Gellan Gum, Salt, Cation, Sausages
  • N. Eshghi, M. H. Haddad Khodaparast, F. Hosseini*, S. Boloorian Page 13
    Nowadays, increasing demand for developing natural component in food products besides the potential risks of artificial antioxidant for human health has cause many researchers to substitute natural antioxidant in food stuffs. Turmeric is one of those plants which owns unique functional properties and has several applications in traditional food and drug industries. In this study, in order to introduce a natural antioxidant for food industry, the active substance in turmeric rhizome (curcumin) was extracted by maceration method and identified with thin layer chromatography (TLC) and nuclear magnetic resonance (NMR).To evaluate the antioxidant efficiency of curcumin, the soybean oil with no antioxidant was used as a food model and its fatty acids profile was determined by gas chromatography (GC). Then the effect of various concentration of curcumin (0.012,0.016,0.02%) was compared with TBHQ (0.012%), α- tocopherol (0.02%) and blank (oil without antioxidant) in two temperatures (25 and 55 ºC) under dark and light conditions, during 90 days. The result of TLC analysis showed that the extracted curcumin contained bisdemethoxycurcumin, demethoxycurcumin. In addition, NMR spectra corroborated the chemical structure of curcumin. GC analysis showed that linoleic acid was the major fatty acid of soy bean oil and the other fatty acids were in the standard range. The results showed that increasing curcumin concentration significantly leads to decreasing oxidation rate. Peroxide value in treatment with 0/02% curcumin was the same as treatments contain 0/02% α- tocopherol and 0.012% TBHQ in 25 ºC. Data obtained from study of light effect in oil samples showed that in oil contain 0/02% curcumin, Oxidation rate in dark were the same as Oxidation rate in0/02% α-tocopherol and 0.012% TBHQ. Also in all samples, peroxide values increased in light and high temperature but light did not show any effect on acidity of samples (p 0/05) and iodide value of all samples were constant.
    Keywords: Turmeric, Curcumin, Natural Antioxidant, Soybean Oil
  • A. Azimi Mahale*, S. Zomorrodi, A. Mohammadi Sani, R. Ahmadzade Ghavidel Page 23
    The aim of this study was to investigate the effects of adding orange fiber on physicochemical, rheological and sensory properties of strawberry yogurt using response surface method (RSM). The amount of fiber was in the range of 0-1.2% with the storage time of 3-29 days. The results showed that by increasing fiber amount, the viscosity and dry matter increased and the final product syneresis decreased significantly (P<0.05) but acidity and pH was not significantly affected (P>0.05). The amount of syneresis and acidity significantly increased during storage, but pH and viscosity decreased (P<0.05). Also, increasing the amount of fiber content increased yellowish spectrum (+b* parameter) while the rate of Lightness (L*) of the samples (P 0.05) decreased. Sensory evaluation results showed that by increasing of fiber amount, the score of color, odor, taste and overall acceptance decreased but the gained scores were at the good range and acceptable. According to the empirical models obtained by response surface methodology the relation between different variables were suitable. Finally, the optimum conditions for production of strawberry yogurt containing orange fiber were obtained using 1.2% fiber in a storage period of 16 days. The final product viscosity was 3519 cp, syneresis 28.49%, dry mater 25.24% and overall acceptability score was rated 4.75 counts out of 7.
    Keywords: Orange Fiber, Strawberry Yogurt, Physicochemical, Rheological Properties, Storage Time
  • M. Hatamikia*, A. Mohammadi Sani, S. Zomorodi Page 35
    Grape juice concentrate is the local product of grape growing regions in Iran and is mainly extracted from the rotten grape of the late days of the year. In order to study the effects of clarifying agents on the quality of prepared grape juice concentrate, an experiment was conducted using the complete randomized factorial experimental design. The first factor was types of clarifying agents in 6 levels including syrup soil, bentonit, silicasol, gelatin bentonit, gelatin-silicasol, gelatin-bentonit-silicasol and the second factor was the amount of clarifying agents in 3 levels and 3 replicates. Statistical analysis of the results showed that the increase of the amount of syrup soil decreases the level of acidity of grape juice concentrate and increases its pH. But the addition of other filter-aid like bentonit, silicasol and gelatin didn’t have any significant effect on the level of acidity and pH. Using bentonit and silicasol comparison with syrup soil increase of transparency and decrease of turbidity significantly. The addition of gelatin to bentonit and silicasol in comparison to bentonit and silicasol alone decreased turbidity and increased transparency of samples significantly. Treatment of gelatin-bentonit-silicasol has the highest amount of transparency (89.467%). The lowest amount of turbidity (8.483%) was considered as the brightest and clearest treatment among all of samples. The resulting grape juice concentrate had no adverse changes of pH, acidity, protein, sugar, ash, brix, total solid as the most important quality indices. Finally, 2%gelatin-4%bentonit-7%silicasol treatment was chosen as effective treatment for clarification of grape juice concentrate.
    Keywords: Grape Juice Concentrate, Clarification, Grape Juice, Filter, aid
  • S. E. Hosseini*, M. Moeini, A. Rahman, H. Behmadi Page 47
    This study was conducted to investigate the combined effect of applying herbal cysteine protease and solutions of sodium tripolyphosphate (STPP) to beef. 3×3×3 cm chunks of beefs were marinated in two stages. In the first step, they were marinated in 20ml pineapple extract, kiwifruit, ginger and the second step had been done with 20ml of 0.25% and 0.5% of STPP. In both stages, the chunks of beef were stored in refrigerator at 4±1 °C for 24 hours. After 48 hours chilling, meat chunks were immersed and cooked in water bath at 90±4 °C and their shear force values, pH and cooking loss were studied. A significant decrease in shear force were observed in all enzyme-treated samples compared to control. The effect of phosphates on shear forces values were not significant compared with control. The results showed that cooking loss increased significantly by increasing in percentage of phosphates and decreased significantly (p≤ 0.05) compared with controlled sample. The rate of pH of samples (pH rate of samples) depends on inherent pH of extracts and increasing in percent of sodium tripolyphosphate led to a significant increase in pH of the treated samples. The results obtained in this experiments clearly indicate that best results were achieved by applying kiwi fruit extract with 0.25% sodium tripolyphosphate.
    Keywords: Marinade, Beef, Meat Tissue
  • N. Pasdar*, A. Motamedzadegan, R. Safari Page 55
    Tuna canning processing generates solid by-products, constituting 50- 70% of the original raw material. The main aim behind the hydrolysis of fish byproduct is to achieve a valuable material with high efficiency and quality. The objectives of this study were to optimize process conditions of fish proteins hydrolysate (due to its various application in food industries).Enzymatic hydrolysis of Yellow fin tuna head has been conducted by Alcalase with three replications using an experimental design. The hydrolysis conditions were (temperature: 55ºC, pH= 8.5, enzymatic activity 35Au ⁄ Kg and three consecutive time of 10, 20 and 30 minutes). The efficiency of protein production, degree of hydrolysis, the peptide chain length and electrophoresis pattern were evaluated. The results showed that increasing in time of protein hydrolysis causes an increase in efficiency of protein production and degree of hydrolysis and decreasing of peptide chain length. Among the above three mentioned times, 30 minute, with highest degree of hydrolysis is considered the best time for Alcalase enzyme. The most recovery of protein and degree of hydrolysis is related to first stage of hydrolysis (p˂0.01). In a study pertained to Electrophoresis pattern by SDS- PAGE, molecular weight of the most proteins hydrolysate had been about 12 KD.
    Keywords: Protein Hydrolisate, Alcalase, Degree of Hydrolisate, Yellow Fin Tuna
  • M. Pourkia*, S. Saadatmand, D. Doranian Page 63
    In this research, the effects of Ultraviolet radiation (UV-R) and Monochromatic lights (red and blue) on the growth rate, protein content and fruit body formation in Pleurotus florida are analyzed in a period of 60 days. SPSS and Excel software were used to analyze the results and the Duncan test was used to compare the data average. The research has shown that there are vegetative growth and morphogenesis rates difference in various treatments where maximum rate is seen in red light treatment (5. 58mm per day) and minimum (3. 03mm per day) in Ultraviolet treatment (UV=8h). The fruit body productive pins that show the morphogenesis rate of of Pleurotus florida are also observed in the treatment of blue, red and UV light. The blue light has a significant impact on the fruiting period where the first pinhead was seen 26 days after cultivation in this treatment. The results of protein measurement also depicted the difference of quantity in various treatments in a way that the minimum amount of protein was observed in the UV treatment and control one and the maximum was seen in the blue light treatment. The amount of protein the enhanced significantly in the blue light treatment and reached from 59. 50 mg. g-1 dw in the control treatment to 142. 08 mg. g-1 dw. One of the other observed changes was an increase of mycelium pigmentation in some treatments. This phenomenon was also seen more in the UV treatment and less in the blue light one.
    Keywords: Pleurotus florida, UV, Growth Rate, Fruit Body, Protein
  • E. Taghinezhad Kafshgari*, S. J. Hashemi, S. R. Tabatabaei Page 71
    Recently, Using natural coatings have been replaced with chemical coatings by most consumers all over the world. In this research, some qualitative properties of Thomson orange were evaluated using Chitosan edible coating (at 0.5, 1 and 2 % concentrations) and chemical coating of fungicide (Ortho Phenyl Phenol) was compared to uncoated samples during three months of storage. Orange samples were kept in cold storage at temperature of 6°C with 85-90% relative humidity. Also pH, titrable acidity of orange juice and weight loss percentage were measured during storage. The results showed that chitosan coating with 2% concentration has reduced weight loss of orange juice compared to other coatings; furthermore, having higher pH than the rest of samples, it has enhanced fruit resistance against fungal attacks. Overall, it has also preserved the fruit quality during storage time.
    Keywords: Orange, Shelf, Life, Quality, Chitosan, Ortho Phenyl Phenol
  • M. Salehi* Page 79
    Dairy products contain lactic acid bacteria. Preparation of traditional foods with dairy products have a long history. The aim of this study was to investigate the antagonistic properties of lactobacillus isolated from Iranian traditional food samples. In this study, after calculating the presence of lactobacillus in traditional foods, the antibacterial properties of isolated strains against Staphylococcus aureus and Escherichia coli were studied by dot culture and disc diffusion methods. The isolates tested (70%) were capable to inhibit the growth of bacteria indicators. Lactobacillus casei and Lactobacillus plantarum showed the biggest zone of inhibition against the indicator strains by disc diffusion method. The antibacterial activity observed can be attributed to bacteriocin production by lactobacilli. Considering the source of the isolated lactobacilli strains, purification of bacteriocin from these strains can be used as probiotic or biological preservatives in food industry.
    Keywords: Lactobacillus, Probiotics, Traditional Foods
  • P. Damanafshan*, M. Salehifar, B. Ghiasi Tarzi, H. Bakhoda Page 85
    Inulin is a fat – replacer added in bakery products to increase the fiber and decrease the calorie content. In this research, effect of the replacement with Inulin was studied. Physical properties of batter such as specific volume, density and rheological properties of batter such as viscosity were evaluated. Results showed no significant differences in the density and specific volume between control batter and batter prepared with 20% fat-replacer level. Increasing Inulin level in the batter showed there were significant differences in the physical and rheological properties. Batter prepared with 20% fat-replacer level showed lower viscosity than that of control. Evaluating the effect of inulin on the textural attributes showed cake prepared with 20% fat – replacer level was as firm as the control sample. Increasing the level of replacer showed the hardest texture. The hardest texture was observed in the cake prepared with 60% fatreplacer.
    Keywords: Inulin, Fat, replacer, Batter, Cake
  • A.H. Elhamirad* Page 91
    In this study the researchers, compared physicochemical properties and juice clarification processes of two native varieties of Iranian White mulberry name Bukharaei (seedless) and Mikhce. Two varieties of berries, about the same age were selected from two trees in the garden adjacent to each other. Therefore, the same climatic conditions, irrigation and soil fertilization were considered. The results of this study showed that Bukharaei varieties of mulberries had higher moisture, sugar, pH and Brix but less acidity and minerals compared with others while the taste of Bukharaei varieties was better. Comparison of some clarifiers such as Silicasol, Bentonit, Tannic acid, Pectinase and  -amylase, showed that tannic acid could remove haze and turbidity of white mulberry juice significantly. Combination of enzymes - clarifier aid and correcting acidity can be an effective optimization method to clarifying of white mulberry berries juice.
    Keywords: White Mulberry, Physicochemical Properties, Clarifying, Turbidity
  • M. Gholami*, M. Mirmoradi, E. Abdolalizadeh, M. Salimi Beni Page 105
    Achieving optimum drying conditions can affect the processing time and improvement of raisin quality. In this research, drying quality of Black currant grape in two-step temperature and different pretreatments was studied. Drying Was accomplished in two steps: The first step involved temperature at four levels of 50,60,70, and 80 ºC and Then followed the second step in which step which samples were placed at two temperatures. In this step, samples were placed at 80 ºC and while moisture content was reduced to 50, temperature was reduced to 70, 60 and 50 ºC. Four pretreatments including hot water, %5 potassium carbonate, %0.4 olive oil, %0.5 sodium hydroxide(caustic soda) and without pretreatment were performed. The results showed that some factors such as temperature and pretreatment have significant effects on browning index, dehydration ratio and shrinkage and only temperature factor was significant on acidity. Raisins dried at two-step temperature by changing the second step’s temperature to 60ºC in pretreated of %5 potassium carbonate, %0.4 olive oil and %0.5 sodium hydracids have better quality. Also raisins dried at 70ºC and pretreated in %0.5 sodium hydracids have better quality.
    Keywords: Black Currant Grape, Convective Air Drying, Two, step Temperature, Raisin quality